Gronings cultuurproject? Deze subsidies zijn er!

Stichtingen en verenigingen komen vaak bij mij met een vraag die om geld draait. Ze weten namelijk heel goed wát ze willen doen met dat geld: een festival organiseren, een leerlijn ontwikkelen of een theatervoorstelling maken. Maar waar vind je de benodigde financiering om je begroting rond te krijgen? Gelukkig is dat mijn vak! Bij een vraag als deze zoom ik in op twee belangrijke aspecten: de locatie van het project en de bijbehorende thema’s.

 

Bepaal locatie: lokaal versus nationaal

De locatie van een project is van groot belang bij fondsenwerving. Daarom kijk ik als eerste naar de regelingen van de lokale overheid. De gemeente is altijd een belangrijke partij omdat hun ondersteuning lokaal draagvlak aantoont: een lokaal fonds is eerder op de hoogte van jouw betekenis voor je omgeving. Misschien is hun financiële bijdrage beperkt, maar zonder een gemeentelijke subsidie is het veel moeilijker om bijvoorbeeld weer bij een provincie aan te kloppen. De provincie en gemeente Groningen regelen culturele subsidies via de Kunstraad. Op hun website kan je de cultuurnota’s lezen, hun agenda met deadlines in de gaten houden en je opgeven voor spreekuren.

De wortels van een project zijn dus erg bepalend. In jouw omgeving heb je waarschijnlijk een nuttig netwerk. Misschien ken je de gemeentelijke cultuurambtenaar of een raadslid die je verder kan helpen.

 

Vervolgens zoek ik naar lokale private fondsen. In Groningen heb je bijvoorbeeld de Emmaplein foundation, die vooral in en om Haren en de stad Groningen actief is. Een ander fonds is het Scholten-Kammingafonds, dat provincie breed opereert. Ook kijk ik altijd naar de provinciale afdelingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Al deze fondsen hebben verschillende voorwaarden. Zo wil het Scholten-Kammingafonds geen evenementen ondersteunen die gratis toegankelijk zijn. Zo heeft elk fonds zijn eigen regels en voorkeuren, die je kan achterhalen door hun beleidsstukken te lezen of contact met ze te zoeken.

Uiteraard kan een lokaal initiatief prima terecht bij een aantal nationale fondsen. Een fonds waar ik erg positieve ervaringen mee heb, is het VSB Fonds. Ze leggen op hun website goed uit wat ze verwachten en ze zijn erg benaderbaar. Sinds een tijdje hebben ze DOL-gesprekken: Donatie op Locatie. Voor de kleine aanvragers gaan de adviseurs regelmatig op pad om contact te zoeken en verbinding te leggen met lokale initiatieven.

 

Identificeer: disciplines en thema’s

Binnen elk cultureel project kan je verschillende thema’s identificeren. Het meest voor de hand liggende is om te kijken naar fondsen die aansluiten op jouw specifieke kunstdiscipline. Voor theater, dans en muziek ga je naar het Fonds Podiumkunsten, voor beeldende kunst en erfgoed naar het Mondriaanfonds (neem eens contact op met de regiomakelaar) en voor educatie naar het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit zijn drie van de zes publieke cultuurfondsen.

Maar ook thema’s die zich richten op een specifiek onderwerp en/of doelgroep kunnen vaak rekenen op speciale fondsen en subsidies. Bijvoorbeeld als je je project richt op een specifieke doelgroep zoals kansarme jeugd, eenzame ouderen of gehandicapten. Of als je je richt op een maatschappelijke problematiek, zoals racisme, seksuele geaardheid of inclusie.

 

Kom in aanmerking: ken je fonds

Weten of jouw project in aanmerking komt voor een fonds?

  • Lees de specifieke fondsvoorwaarden door.
  • Onderzoek welke projecten het fonds in het verleden gesteund heeft.
  • Gebruik je netwerk: als je  de organisatie van zo’n project kent, vraag  om advies. Kijk of er mensen uit je netwerk zijn die ervaring hebben met het fonds. Onderzoek of er in je organisatie lijntjes zijn naar het fonds.
  • Neem contact op. Simpelweg vragen waar ze op letten en of ze inschatten dat jouw idee een kans heeft. Veel fondsen doen aan informatievoorziening, zoals het VSB Fonds en de Kunstraad. Elke fondsenverstrekker is gebaat bij goede projecten.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Vind je het lastig kritische afwegingen te maken? Of heb je er simpelweg de tijd niet voor? Dan help ik jou graag verder! Neem contact op via mare@marekiers.nl of 06 18 43 85 41.

Nieuwsgierig geworden?

Wat ik doe

Ik help culturele stichtingen om van hun idee een haalbaar en
realistisch projectplan te maken, inclusief planning, begroting en subsidie-aanvragen.

Zakelijk ondersteuner stichting
Sparringpartner artistiek leider
Zakelijke coach cultuur

Subsidie-adviseur culturele sector
Subsidie aanvragen culturele projecten
Cultureel fondsenwerver

Mare Kiers

Zakelijke ondersteuning en fondsenwerving

Groningen
E: mare@marekiers.nl
T: 06 18 43 85 41

© 2020 Mare Kiers - zakelijke ondersteuning & fondsenwerving voor culturele stichtingen