Nationaal Bus Museum

Functie: Fondsenwerving, 2020

Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand is hèt landelijke bus museum in Nederland. De stichting draait volledig op vrijwilligers, die hun passie delen voor busvervoer. Ze beschikken over een grote collectie historische bussen die ze inzetten voor verschillende excursies. Daarnaast beheren ze waardevolle documenten over het busvervoer in Nederland.

Bezoekers van het Nationaal Bus Museum reizen terug in de tijd. Ouderen spreken van een nostalgische ervaring, terwijl kinderen en jongvolwassen voor het eerst kennismaken met het busvervoer van vroeger. En van nu, want in de spiksplinternieuwe bussimulator kun je ervaren hoe je een echte bus bestuurt.

Van Gasgenerator tot Crossleybus

De Tweede Wereldoorlog ontwrichtte onze samenleving en liet diepe sporen na. Dat werd ook zichtbaar in het openbaar vervoer. Brandstof was schaars, spoorwegen werden opgeblazen en auto’s waren een zeldzaamheid. Om grote afstanden af te leggen, was de bus de enige optie. De busmaatschappij deed er daarom alles aan om het busvervoer overeind te houden: met paardenkracht, gasgeneratoren en andere innovatieve oplossingen. Na de bevrijding konden we voor het eerst weer op familiebezoek: eindelijk volledig vrij reizen. De Crossleybus staat daar symbool voor.

Het 75-jarig jubileum van de bevrijding is aanleiding om in heel Nederland aandacht te geven aan WOII. Het Nationaal Bus Museum is als enige instelling uitermate geschikt om het perspectief van busvervoer te belichten.

Voor de tijdelijke tentoonstelling en bijzondere randprogrammering was eenmalig extra financiering nodig.

 

Nieuwsgierig geworden?

Wat ik doe

Ik help culturele stichtingen om van hun idee een haalbaar en
realistisch projectplan te maken, inclusief planning, begroting en subsidie-aanvragen.

Zakelijk ondersteuner stichting
Sparringpartner artistiek leider
Zakelijke coach cultuur

Subsidie-adviseur culturele sector
Subsidie aanvragen culturele projecten
Cultureel fondsenwerver

Mare Kiers

Zakelijke ondersteuning en fondsenwerving

Groningen
E: mare@marekiers.nl
T: 06 18 43 85 41

© 2020 Mare Kiers - zakelijke ondersteuning & fondsenwerving voor culturele stichtingen